Lesdeel 4
In dit korte filmpje leer je iets meer bij over gist. Bekijk de video aandachtig en vul daarna de bijpassende vragen in op jouw Word-document bij 'lesdeel 4'.
Gist
Gist is een eencellige schimmel. Er bestaan veel soorten gist. De bekendste is bakkers- of biergist, die gebruikt wordt bij de brood- en bierbereiding. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct.
Verse gist heeft een lichtbruine, grijze kleur. Het lijkt een beetje op klei en valt snel uit elkaar als je het
beetpakt. Poedergist bestaat ook, deze wordt niet gebruikt door bakkers, maar wel door hobbykoks.
Broodgist zorgt ervoor dat brood rijst, doordat het alcohol en koolzuurgas produceert. Dat is hetzelfde
gas dat in frisdrank zit. Als je een fles frisdrank openmaakt, komen de gasbelletjes naar
boven. Omdat deeg een taaie massa is, kunnen de gasbelletjes daar niet zo gemakkelijk
uit ontsnappen als uit frisdrank. Ze duwen het deeg omhoog en daardoor rijst het.
De alcohol verdampt tijdens het balproces.
Gisten zijn dus erg belangrijk in de levensmiddelenindustrie. Bovendien zorgen
ze voor een aangenaam aroma. Deze aromacomponenten spelen een belangrijke
rol voor de uiteindelijke smaak van het eindproduct. Bij de bereiding van bier worden gisten
gebruikt voor de alcohol en het koolzuurgas. Bij de broodbereiding vooral voor aroma en
gas.
Gisten worden overal in de natuur aangetroffen, met name op planten en fruit. Wanneer vruchten op
de grond vallen, kunnen ze gaan rotten. Hierbij spelen gisten vaak een rol en de rotte vruchten
bevatten dan ook regelmatig hoge concentraties alcohol. Dit levert soms leuke nieuwsberichten op
wanneer dieren door het eten van deze vruchten dronken worden.