Lesdeel 3
In dit lesdeel leer je bij over schimmels. Bekijk de 2 filmpjes aandachtig en vul daarna de vragen bij 'Lesdeel 3' in op je Word-document.
Schimmels
Schimmels komen vooral voor op vochtige plaatsen (bijvoorbeeld op nat behang, nat hout ...) waar ze goed kunnen groeien.
Ook schimmels kunnen zowel een goede als een slechte werking hebben. Als ze op voedsel, in huis of in je lichaam voorkomen, dan kunnen ze je gezondheid schaden en infecties veroorzaken.
Toch zijn sommige schimmels, net als bacteriƫn, ook een belangrijk onderdeel van de natuur om ons heen. Ze verwerken vaak dood materiaal (compostering), zijn noodzakelijk voor het ontkiemen van bepaalde zaden en zorgen bij sommige bomen en planten voor een betere opname van voeding(stoffen). Ze vervullen dus een belangrijke rol in de kringloop van het leven.
Schimmels worden ook
gebruikt bij de bereiding van eten.
Zij geven voedingsmiddelen hun karakteristieke smaak en geur,
bijvoorbeeld bij schimmelkaas.